[Bug 220003] emulators/virtualbox-ose: crashes on recent 12.0-CURRENT

classic Classic list List threaded Threaded
7 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 220003] emulators/virtualbox-ose: crashes on recent 12.0-CURRENT

bugzilla-noreply
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=220003

            Bug ID: 220003
           Summary: emulators/virtualbox-ose: crashes on recent
                    12.0-CURRENT
           Product: Ports & Packages
           Version: Latest
          Hardware: Any
                OS: Any
            Status: New
          Severity: Affects Only Me
          Priority: ---
         Component: Individual Port(s)
          Assignee: [hidden email]
          Reporter: [hidden email]
             Flags: maintainer-feedback?([hidden email])
          Assignee: [hidden email]

I can start VMs through GUI or command line, but the moment I add port
forwarding from guest to host (e.g. to expose the guest's SSH port on my local
computer) I see a kernel panic like this (camera-taken) screenshot:

http://imgur.com/NgP6KXL

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-emulation
To unsubscribe, send any mail to "[hidden email]"
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

maintainer-feedback requested: [Bug 220003] emulators/virtualbox-ose: crashes on recent 12.0-CURRENT

bugzilla-noreply
Johannes Jost Meixner <[hidden email]> has reassigned Bugzilla Automation
<[hidden email]>'s request for maintainer-feedback to [hidden email]:
Bug 220003: emulators/virtualbox-ose: crashes on recent 12.0-CURRENT
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=220003



--- Description ---
I can start VMs through GUI or command line, but the moment I add port
forwarding from guest to host (e.g. to expose the guest's SSH port on my local
computer) I see a kernel panic like this (camera-taken) screenshot:

http://imgur.com/NgP6KXL
_______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-emulation
To unsubscribe, send any mail to "[hidden email]"
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 220003] emulators/virtualbox-ose: crashes on recent 12.0-CURRENT

bugzilla-noreply
In reply to this post by bugzilla-noreply
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=220003

lbartoletti <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 CC|                            |[hidden email]

--- Comment #1 from lbartoletti <[hidden email]> ---
I confirm. When the VM ran FreeBSD panic and reboot.

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-emulation
To unsubscribe, send any mail to "[hidden email]"
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 220003] emulators/virtualbox-ose: crashes on recent 12.0-CURRENT

bugzilla-noreply
In reply to this post by bugzilla-noreply
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=220003

[hidden email] changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 CC|                            |[hidden email]

--- Comment #2 from [hidden email] ---
I see a very similar issue, most probably the same, with virtualbox-ose-5.2.22
on FreeBSD 12.0-PRERELEASE r340556 :
- VM runs as expected with its network interface set up as simple NAT (no port
forwarding)
- host crashes as soon as the same VM is started with the interface set up as
bridge

The same VM was working fine in bridge configuration on 11-STABLE before I
upgraded the base system to 12 (and rebuilt the ports) a few days ago.

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-emulation
To unsubscribe, send any mail to "[hidden email]"
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 220003] emulators/virtualbox-ose: crashes on recent 12.0-CURRENT

bugzilla-noreply
In reply to this post by bugzilla-noreply
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=220003

Ivo Karabojkov <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 CC|                            |[hidden email]

--- Comment #3 from Ivo Karabojkov <[hidden email]> ---
I can confirm the crash:
The crash occurs when I try to start VM on:
FreeBSD 12.0-RELEASE r341666 GENERIC amd64
CPU: Intel E5-2623 v4
CPU microcode: updated from 0xb00002a to 0xb00002e
virtualbox-ose-nox11-5.2.22_2 (installed from PORTS)

The same system worked fine with FreeBSD 11.2-RELEASE and
virtualbox-ose-nox11-5.2.12_1

The VM starts with NAT adapter and immediately crashes the host with bridged
adapter.

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-emulation
To unsubscribe, send any mail to "[hidden email]"
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 220003] emulators/virtualbox-ose: crashes on recent 12.0-CURRENT

bugzilla-noreply
In reply to this post by bugzilla-noreply
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=220003

--- Comment #4 from Ivo Karabojkov <[hidden email]> ---
I found a solution - compiling emulators/virtualbox-ose-kmod with VIMAGE
support on solved the problem. The rebuild of all ports inherited the old value
- VIMAGE off. I see it was turned on by default on 24 Oct 2017. I guess if this
option is mandatory (at least for the bridged networking) there should be some
scary warning during ports build

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-emulation
To unsubscribe, send any mail to "[hidden email]"
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 220003] emulators/virtualbox-ose: crashes on recent 12.0-CURRENT

bugzilla-noreply
In reply to this post by bugzilla-noreply
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=220003

[hidden email] changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 CC|                            |[hidden email]

--- Comment #5 from [hidden email] ---
I confirm that this fixes the immediate problem, but there is still a bug that
needs to be fixed. No having VIMAGE=on should not panic the system.

VIMAGE is now "on" by default, but that does not help for anyone building from
ports who already had set the build options prior to the change.

Is there any reason to have VIMAGE disabled on 11.2 or 12.0? It may not work on
11.2 if VIMAGE is not enabled in the kernel and I don't recall whether 11.2 had
it enabled, but I don't think do. I'd check, but something is foobar in the web
interface to the repo and I get a "Backend" error when trying to access either
base/stable/11 or base/stable/12/sys.

Thanks so much for the report. I have been backtracking through head and had
just started rolling back to July 15 after crashing trying August 15.

There are two other bug reports that should be merged to this one.

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-emulation
To unsubscribe, send any mail to "[hidden email]"