freebsd 11.2-p3 Xen - cant start Xen with dom0_max_vcpus= 2 or more

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

freebsd 11.2-p3 Xen - cant start Xen with dom0_max_vcpus= 2 or more

R0me0 ***
Hello guys,

I have trying to deploy a production enviroment using FreeBSD

If I try to boot Xen with more than 1 vcpu allocated to Dom0, the host
freezes.

( also tryied compiled from ports )

any direction will be appreciated.

Thanks in Advance

/boot/loader.conf

hw.pci.mcfg="0"
xen_kernel="/boot/xen"
xen_cmdline="dom0_mem=16384M dom0_max_vcpus=1 dom0pvh=1 console=com1,vga
com1=115200,8n1 guest_loglvl=all loglvl=all"


Copyright (c) 1992-2018 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993,
1994
        The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 11.2-RELEASE-p3 #0: Thu Sep  6 07:14:16 UTC 2018
    [hidden email]:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC amd64
FreeBSD clang version 6.0.0 (tags/RELEASE_600/final 326565) (based on LLVM
6.0.0)
VT(vga): text 80x25
CPU: Intel(R) Xeon(R) CPU E5-1650 v2 @ 3.50GHz (3500.00-MHz K8-class CPU)
  Origin="GenuineIntel"  Id=0x306e4  Family=0x6  Model=0x3e
Stepping=4

Features=0x17c1cbf5<FPU,DE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MCA,CMOV,PAT,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT>

Features2=0xf6b82203<SSE3,PCLMULQDQ,SSSE3,CX16,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,AESNI,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,HV>
  AMD
Features=0x20101800<SYSCALL,<s12>,NX,LM>

  AMD
Features2=0x1<LAHF>

  Structured Extended Features=0x201<FSGSBASE,ERMS>
  XSAVE
Features=0x1<XSAVEOPT>

  TSC: P-state invariant, performance statistics
Hypervisor: Origin = "XenVMMXenVMM"
real memory  = 19363094528 (18466
MB)

avail memory = 16519946240 (15754 MB)
Timecounter "TSC-low" frequency 1749999738 Hz quality
1000

random: entropy device external interface
kbd1 at
kbdmux0

netmap: loaded module
module_register_init: MOD_LOAD (vesa, 0xffffffff80ff4580, 0) error
19

random: registering fast source Intel Secure Key
RNG

random: fast provider: "Intel Secure Key
RNG"

nexus0
vtvga0: <VT VGA driver> on
motherboard
cryptosoft0: <software crypto> on
motherboard
acpi0: <SUPERM SMCI--MB> on motherboard
acpi0: Power Button (fixed)
attimer0: <AT timer> port 0x40-0x43 irq 0 on acpi0
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
attimer0: Can't map interrupt.
atrtc0: <AT realtime clock> port 0x70-0x71 irq 8 on acpi0
atrtc0: registered as a time-of-day clock, resolution 1.000000s
Event timer "RTC" frequency 32768 Hz quality 0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pcib0: _OSC returned error 0x10
pci0: <Xen ACPI PCI bus> on pcib0
pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 27 at device 1.0 on pci0
pci1: <Xen ACPI PCI bus> on pcib1
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 33 at device 2.0 on pci0
pci2: <Xen ACPI PCI bus> on pcib2
mfi0: <LSI MegaSAS Gen2> port 0xe000-0xe0ff mem
0xfba60000-0xfba63fff,0xfba00000-0xfba3ffff irq 32 at device 0.0 on pci2
mfi0: Using MSI
mfi0: Megaraid SAS driver Ver 4.23
mfi0: FW MaxCmds = 1008, limiting to 128
pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 41 at device 3.0 on pci0
pci3: <Xen ACPI PCI bus> on pcib3
igb0: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection, Version - 2.5.3-k> mem
0xfb900000-0xfb91ffff,0xfb960000-0xfb963fff irq 40 at device 0.0 on pci3
igb0:  Using an MSI interrupt
igb0: Ethernet address: 0c:c4:7a:4d:bc:a8
igb0: netmap queues/slots: TX 1/1024, RX 1/1024
pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 41 at device 3.2 on pci0
pci4: <Xen ACPI PCI bus> on
pcib4
device_attach: ioapic0 attach returned 6
pcib5: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 17.0 on pci0
pci5: <Xen ACPI PCI bus> on
pcib5
pci0: <simple comms> at device 22.0 (no driver
attached)
pci0: <simple comms> at device 22.1 (no driver
attached)
ehci0: <Intel Patsburg USB 2.0 controller> mem 0xfbb23000-0xfbb233ff irq 16
at device 26.0 on pci0
usbus0: EHCI version
1.0
usbus0 on ehci0
ehci1: <Intel Patsburg USB 2.0 controller> mem 0xfbb22000-0xfbb223ff irq 23
at device 29.0 on pci0
usbus1: EHCI version 1.0
usbus1 on ehci1
pcib6: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on
pci0

pci6: <Xen ACPI PCI bus> on pcib6
vgapci0: <VGA-compatible display> mem
0xfa000000-0xfaffffff,0xfb800000-0xfb803fff,0xfb000000-0xfb7fffff irq 16 at
device 4.0 on
pci6

vgapci0: Boot video device
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on
pci0

isa0: <ISA bus> on isab0
ahci0: <Intel Patsburg AHCI SATA controller> port
0xf050-0xf057,0xf040-0xf043,0xf030-0xf037,0xf020-0xf023,0xf000-0xf01f mem
0xfbb21000-0xfbb217ff irq 18 at device 31.2 on
pci0
ahci0: AHCI v1.30 with 6 6Gbps ports, Port Multiplier not
supported

ahcich0: <AHCI channel> at channel 0 on
ahci0

ahcich1: <AHCI channel> at channel 1 on ahci0
ahcich2: <AHCI channel> at channel 2 on
ahci0
ahcich3: <AHCI channel> at channel 3 on
ahci0
ahcich4: <AHCI channel> at channel 4 on ahci0
ahcich5: <AHCI channel> at channel 5 on ahci0
ahciem0: <AHCI enclosure management bridge> on ahci0
pcib7: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci7: <Xen ACPI PCI bus> on pcib7
pci7: <dasp, performance counters> at device 14.1 (no driver attached)
pci7: <dasp, performance counters> at device 19.1 (no driver attached)
pci7: <dasp, performance counters> at device 19.5 (no driver attached)
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
acpi_syscontainer0: <System Container> on acpi0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
pci1: <Xen ACPI PCI bus> on pcib1
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 33 at device 2.0 on pci0
pci2: <Xen ACPI PCI bus> on pcib2
mfi0: <LSI MegaSAS Gen2> port 0xe000-0xe0ff mem
0xfba60000-0xfba63fff,0xfba00000-0xfba3ffff irq 32 at device 0.0 on pci2
mfi0: Using MSI
mfi0: Megaraid SAS driver Ver 4.23
mfi0: FW MaxCmds = 1008, limiting to 128
pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 41 at device 3.0 on pci0
pci3: <Xen ACPI PCI bus> on pcib3
igb0: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection, Version - 2.5.3-k> mem
0xfb900000-0xfb91ffff,0xfb960000-0xfb963fff irq 40 at device 0.0 on pci3
igb0:  Using an MSI interrupt
igb0: Ethernet address: 0c:c4:7a:4d:bc:a8
igb0: netmap queues/slots: TX 1/1024, RX 1/1024
pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 41 at device 3.2 on pci0
pci4: <Xen ACPI PCI bus> on
pcib4
device_attach: ioapic0 attach returned 6
pcib5: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 17.0 on pci0
pci5: <Xen ACPI PCI bus> on
pcib5
pci0: <simple comms> at device 22.0 (no driver
attached)
pci0: <simple comms> at device 22.1 (no driver
attached)
ehci0: <Intel Patsburg USB 2.0 controller> mem 0xfbb23000-0xfbb233ff irq 16
at device 26.0 on pci0
usbus0: EHCI version
1.0
usbus0 on ehci0
ehci1: <Intel Patsburg USB 2.0 controller> mem 0xfbb22000-0xfbb223ff irq 23
at device 29.0 on pci0
usbus1: EHCI version 1.0
usbus1 on ehci1
pcib6: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on
pci0

pci6: <Xen ACPI PCI bus> on pcib6
vgapci0: <VGA-compatible display> mem
0xfa000000-0xfaffffff,0xfb800000-0xfb803fff,0xfb000000-0xfb7fffff irq 16 at
device 4.0 on
pci6

vgapci0: Boot video device
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on
pci0

isa0: <ISA bus> on isab0
ahci0: <Intel Patsburg AHCI SATA controller> port
0xf050-0xf057,0xf040-0xf043,0xf030-0xf037,0xf020-0xf023,0xf000-0xf01f mem
0xfbb21000-0xfbb217ff irq 18 at device 31.2 on
pci0
ahci0: AHCI v1.30 with 6 6Gbps ports, Port Multiplier not
supported

ahcich0: <AHCI channel> at channel 0 on
ahci0

ahcich1: <AHCI channel> at channel 1 on ahci0
ahcich2: <AHCI channel> at channel 2 on
ahci0
ahcich3: <AHCI channel> at channel 3 on
ahci0
ahcich4: <AHCI channel> at channel 4 on ahci0
ahcich5: <AHCI channel> at channel 5 on ahci0
ahciem0: <AHCI enclosure management bridge> on ahci0
pcib7: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci7: <Xen ACPI PCI bus> on pcib7
pci7: <dasp, performance counters> at device 14.1 (no driver attached)
pci7: <dasp, performance counters> at device 19.1 (no driver attached)
pci7: <dasp, performance counters> at device 19.5 (no driver attached)
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
acpi_syscontainer0: <System Container> on acpi0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
uart1: <16550 or compatible> port 0x2f8-0x2ff irq 3 on acpi0
uart2: <16550 or compatible> port 0x3e8-0x3ef irq 10 on
acpi0
xenpv0: <Xen PV bus> on motherboard
granttable0: <Xen Grant-table Device> on xenpv0
xc0: <Xen Console> on xenpv0
xen_et0: <Xen PV Clock> on xenpv0
Event timer "XENTIMER" frequency 1000000000 Hz quality 950
Timecounter "XENTIMER" frequency 1000000000 Hz quality
950

xen_et0: registered as a time-of-day clock, resolution 0.000001s
pvcpu0: <Xen PV CPU> on xenpv0
xenstore0: <XenStore> on xenpv0
xsd_dev0: <Xenstored user-space device> on xenpv0
evtchn0: <Xen event channel user-space device> on
xenpv0
privcmd0: <Xen privileged interface user-space device> on xenpv0
debug0: <Xen debug handler> on xenpv0
orm0: <ISA Option ROMs> at iomem
0xc0000-0xc7fff,0xc8000-0xce7ff,0xce800-0xcf7ff on isa0
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on
isa0
ppc0: cannot reserve I/O port
range

mfi0: 2810 (591113664s/0x0020/info) - Shutdown command received from
host
mfi0: 2811 (boot + 3s/0x0020/info) - Firmware initialization started (PCI
ID 0079/1000/9260/1000)
mfi0: 2812 (boot + 3s/0x0020/info) - Firmware version 2.130.403-4660
mfi0: 2813 (boot + 5s/0x0020/info) - Package version
12.15.0-0239
mfi0: 2814 (boot + 5s/0x0020/info) - Board Revision 86C
mfi0: 2815 (boot + 24s/0x0002/info) - Inserted: PD 04(e0xff/s1)
mfi0: 2816 (boot + 24s/0x0002/info) - Inserted: PD 04(e0xff/s1) Info:
enclPd=ffff, scsiType=0, portMap=02,
sasAddr=4433221102000000,0000000000000000

mfi0: 2817 (boot + 24s/0x0002/info) - Inserted: PD 05(e0xff/s0)
mfi0: 2818 (boot + 24s/0x0002/info) - Inserted: PD 05(e0xff/s0) Info:
enclPd=ffff, scsiType=0, portMap=01,
sasAddr=4433221103000000,0000000000000000

mfi0: 2819 (boot + 24s/0x0002/info) - Inserted: PD 06(e0xff/s3)
mfi0: 2820 (boot + 24s/0x0002/info) - Inserted: PD 06(e0xff/s3) Info:
enclPd=ffff, scsiType=0, portMap=00,
sasAddr=4433221100000000,0000000000000000

mfi0: 2821 (boot + 24s/0x0002/info) - Inserted: PD 07(e0xff/s2)
mfi0: 2822 (boot + 24s/0x0002/info) - Inserted: PD 07(e0xff/s2) Info:
enclPd=ffff, scsiType=0, portMap=03,
sasAddr=4433221101000000,0000000000000000

mfi0: 2823 (boot + 25s/0x0001/info) - Policy change on VD 01/1 to
[ID=01,dcp=01,ccp=00,ap=0,dc=0] from
[ID=01,dcp=01,ccp=01,ap=0,dc=0]

mfi0: 2824 (boot + 25s/0x0001/info) - Policy change on VD 02/2 to
[ID=02,dcp=01,ccp=00,ap=0,dc=0] from
[ID=02,dcp=01,ccp=01,ap=0,dc=0]

mfi0: 2825 (boot + 31s/0x0001/info) - Consistency Check started on VD 00/0
mfi0: 2826 (boot + 31s/0x0001/WARN) - Consistency Check started on an
inconsistent VD 00/0
mfi0: 2828 (591113724s/0x0020/info) - Time established as 09/24/18
14:15:24; (38 seconds since power on)
mfi0: 2829 (591113809s/0x0020/info) - Host driver is loaded and operational
ZFS filesystem version: 5
ZFS storage pool version: features support (5000)
Timecounters tick every 10.000 msec
usbus0: 480Mbps High Speed USB v2.0
usbus1: 480Mbps High Speed USB v2.0
ugen1.1: <Intel EHCI root HUB> at usbus1
uhub0: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus1
ugen0.1: <Intel EHCI root HUB> at usbus0
uhub1: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus0
mfid0 on mfi0
mfid0: 3814912MB (7812939776 sectors) RAID volume (no label) is optimal
_______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-xen
To unsubscribe, send any mail to "[hidden email]"
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: freebsd 11.2-p3 Xen - cant start Xen with dom0_max_vcpus= 2 or more

Roger Pau Monné
On Mon, Sep 24, 2018 at 01:52:20PM -0300, R0me0 *** wrote:

> Hello guys,
>
> I have trying to deploy a production enviroment using FreeBSD
>
> If I try to boot Xen with more than 1 vcpu allocated to Dom0, the host
> freezes.
>
> ( also tryied compiled from ports )
>
> any direction will be appreciated.
>
> Thanks in Advance

Can you paste the full boot log (from the serial console) when booting
with more than one vCPU?

Thanks, Roger.
_______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-xen
To unsubscribe, send any mail to "[hidden email]"